کل نماهای صفحه

۱۸ آبان ۱۳۹۴

دل پیچه " نفوذ" طرح سپاه یا خامنه ای

دل پیچه " نفوذ" طرح سپاه یا خامنه ای؟


درست از زمان تایید برجام در شورای عالی امنیت ملی تا امروز، تاکید آیت الله خامنه ای بر مساله "نفوذ" آمریکا بوده است. این میزان تاکید به معنای آن بود که این چارچوب مفهومی، دیر یا زود، خواسته یا ناخواسته جنبه عملیاتی نیز پیدا خواهد کرد؛ همان گونه که پیشتر نیز چنین شده بود.
به عنوان نمونه، در اردیهشت ماه سال ۱۳۷۹، درست پس از آنکه آیت الله خامنه ای در هشداری صریح، مطبوعات را پایگاه دشمن خواند، قوه قضاییه ده ها نشریه را توقیف و شماری روزنامه نگار را به عنوان "عامل دشمن" بازداشت کرد. توقیف شدگان و بازداشت شدگان جملگی هواداران محمد خاتمی، رییس جمهوری وقت بودند.
بنابراین، تاکیدات اخیر آیت الله خامنه ای بر خطر "نفوذ" به طور منطقی باید به اقدام نیروهای تحت امر او می انجامید. سخنان محمد علی جعفری، فرمانده کل سپاه، در روز ۱۱ آبان ماه ۱۳۹۴ به معنای آن بود که اکنون دیگر زمان اقدام فرا رسیده است. او گفت:" دشمن کار خود را شروع کرده اما اگر خطر نفوذ را درک کرده ایم، باید الان جلوی برخی از کارهایی را که انجام می‌شود بگیریم. به نظر می‌ رسد فتنه ‌ای که از پس از برجام شروع خواهد شد، طولانی باشد و ممکن است چند سال طول بکشد."


یک روز پس از این سخنان، دست کم پنج روزنامه نگار بازداشت شدند و خبر بازداشت نزار زاکا یک شهروند لبنانی که به دعوت دولت به ایران سفر کرده بود تایید شد. هرچند پیش از آن نیز خبر بازداشت سیامک نمازی، مدیر ایرانی-آمریکایی بخش برنامه‌ریزی‌های استراتژیک کمپانی نفتی کرسنت، بدون آنکه به تایید مقامات ایرانی برسد منتشر شده بود.
به این ترتیب، به نظر می رسد که مخالفان دولت حسن روحانی بار دیگر از "اتاق فکر وارد اتاق عملیات شده اند". آقای روحانی تابستان سال گذشته، در توصیف اقدامات مخالفان دولت گفته بود:" کسانی که صرفاً به دنبال تخریب و کارشکنی هستند و مدتی است که از اتاق فکر به اتاق عملیاتی وارد شده‌اند، بدانند که در برابر تخریب گران سکوت نمی‌کنیم." آقای روحانی در روز ۱۴ آبان ماه، یکی دو روز پس از اعلام خبر بازداشت های اخیر، شاید در عمل به همین وعده بود که سکوت نکرد و به صراحت انگشت اتهام را به سوی سپاه پاسداران گرفت و آنان را به سوء استفاده از "کلام رهبری" متهم کرد.
او گفت:" واقعاً تلاش کنیم اگر رهبری انقلاب کلامی را عنوان می‌کنند به درستی آن را بفهمیم و پیاده کنیم و اجازه ندهیم افرادی از این کلمات در راستای منافع شخصی، گروهی و جناحی خود سوء استفاده کنند... نباید عده ای با کلمه 'نفوذ' بازی کنند... نباید خدای ناکرده برخی بخواهند از این کلمات و واژگان سوء استفاده کنند و اینطور نباشد که از این پس با هر کس که مخالف هستیم، بخواهیم او را به نحوی متهم کرده و گروهی را به حاشیه برانیم."
روشن است که آقای روحانی همچنان می کوشد از فعال تر شدن شکاف موجود در راس هرم قدرت جلوگیری کند، اما این تلاش در آستانه انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی که اکبر هاشمی رفسنجانی اخیرا آن را سرنوشت سازترین انتخابات خوانده، تا چه اندازه موثر و مفید خواهد بود؟
حسن روحانی می کوشد بازداشت های صورت گرفته را تنها به طیفی از نیروهایی که کنترل سپاه پاسداران را در اختیار دارند تقلیل دهد و نقش آیت الله خامنه ای در طرح و بسط فرضیه "نفوذ" را نادیده بگیرد اما مشخص نیست که چنین روشی این بار نیز همان طور که در جریان مذاکرات هسته ای نتیجه بخش بود، به نتایج دلخواه بینجامد زیرا در مذاکرات هسته ای، علی رغم اختلافات، همسویی هایی عمده نیز وجود داشت که اکنون دیگر بر سر مسایل داخلی وجود ندارد.
دویچه وله

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر