علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، در برنامه تلویزیونی «نگاه یک» گفت که دستگیری‌های اخیر در ایران با قصد «تسویه حساب سیاسی» صورت گرفته و «بزرگ‌نمایی» بوده است. 

شمخانی «تنزل موضوع نفوذ به یک مسئله جناحی برای حذف رقیب که در این ایام برخی اوقات رخ داده» را «بد‌ترین راه مقابله با نفوذ» برشمرد. 
اشاره شمخانی به بازداشت چند فعال رسانه‌ای در هفتهٔ گذشته است. عیسی سحرخیز، روزنامه‌نگار پیشکسوت، احسان مازندرانی، مدیرمسئول روزنامه فرهیختگان، سامان صفرزایی، از نشریه اندیشه پویا، و آفرین چیت‌ساز، یادداشت‌نویس روزنامه ایران در هفته گذشته بازداشت شدند.

شمخانی افزود: «می‌گویند خوش و بش پسرخاله فلانی با عروس فلانی، یا نقشه صبحانه فلانی؛ این‌ها نفوذ نیست، این‌ها در حقیقت دق و دلی شخصی خالی کردن است و درست نیست. من این‌ها را می‌گویم که اشتباه است».

از هفنه گذشته پروژه بازداشت گسترده روزنامه‌نگاران در ایران این بار با اتهام‌هایی همچون «جاسوسی» و «مقابله با شبکه نفوذ» آغاز شده است.

در همین حال ارگان‌های رسانه‌های نزدیک به سپاه پاسداران ایران و همچنین صدا و سیمای این کشور از «کشف بانذ نفوذ آمریکایی در مطبوعات کشور» خبر می‌دهند.

این بازداشت‌ها پس از سخنرانی‌های علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران صورت می‌گیرد که در آن به آن‌چه «نفوذ سیاسی و فرهنگی آمریکا در کشور» نامید هشدار داد.
با آنکه اتهام‌های این روزنامه‌نگاران را مسئولان قضایی اعلام نکرده‌اند اما رسانه‌‌های سپاه پاسداران تسنیم و یا خبرگزاری فارس نیوز، و صدا وسیمای جمهوری اسلامی به شکلی هماهنگ، حتی پیش از تأیید خبر بازداشت از سوی خانواده‌ها، با انتشار سابقه بازداشت برخی از این روزنامه‌نگاران در جریان اعتراض‌های پس از انتخابات سال ۲۰۰۹ و برخی مسائل زندگی خصوصی آنها، اتهام بازداشت‌شدگان را از جمله «اقدام علیه امنیت ملی و برخی ارتباطات با بیگانگان» اعلام کرده‌اند.

شبکه ۲ تلویزیون ایران شامگاه سه‌شنبه ۳ نوامبر در برنامه گفتگوی ویژه خبری شامگاه گذشته، اظهارات یک «کارشناس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران» به نام «آقای عاصف» را پخش کرد که در ارتباط تلفنی با این شبکه، با اعلام دستگیری «برخی عوامل نفوذ در رسانه‌ها» مدعی شد: «در این پرونده، مجموعه‌ای از مخرب‌ترین فعالان رسانه‌ای اپوزیسیون خارجی و داخلی در یک فرآیند پیچیده و هرمی چند لایه، با شبکه سازی از خبرگاران داخلی در راستای ادارک‌سازی تلاش می‌کردند.»

پیش از این حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، با اشاره به دستگیری‌های اخیر، در جلسه هیات دولت از سپاه و مقامات امنیتی ایران خواست با کلمه «نفوذی» بازی نکنند.

روحانی همچنین در سخنرانی روز ۱۳ آبان خود گفته بود: «نباید خدای ناکرده برخی بخواهند از این کلمات و واژگان سوء استفاده کنند و اینطور نباشد که از این پس با هر کس که مخالف هستیم، بخواهیم او را به نحوی متهم کرده و گروهی را به حاشیه برانیم.»