کل نماهای صفحه

۲۰ فروردین ۱۴۰۳

موج اعدام‌ها، سرکوب افسارگسیخته؛ گزارش سالانه نقض حقوق بشر در ایران – کانون حقوق بشر ایران

 موج اعدام‌ها، سرکوب افسارگسیخته؛ گزارش سالانه نقض حقوق بشر در ایران – کانون حقوق بشر ایران

گزارش سالانه کانون حقوق بشر ایران از نقض حقوق بشر در ایران در سال ۱۴۰۲

مقدمه

نقض حقوق بشر در سال۱۴۰۲، ابعاد جدیدی به خود گرفت. پس از قیام سراسری مردم ایران در سال ۱۴۰۱ که خامنه‌ای را به وحشت انداخت، سرکوب افسار گسیخته‌ای بر جامعه حکم‌فرما شد. در زندان‌ها، بازداشتگاه‌های علنی و مخفی، شدیدترین سرکوب بر زندانیان اعمال شد. بسیاری از زندانیان سیاسی و بازداشت‌شدگان قیام که پیش از آن آزاد شده بودند، بدون هیچ اتهام روشن و مشخصی بار دیگر بازداشت شدند. در شهریورماه ۱۴۰۲ هم‌زمان با سالگرد قیام، تعداد زیادی از خانواده شهیدان قیام، نیز بازداشت شدند.

سرکوب زنان با به میدان آمدن حجاب‌بان‌ها در متروها و بعد در دانشگاه‌ها، ابعادی جدیدی به خود گرفت. احکام محرومیت، تعلیق و تبعید دانشجویان، به اجرا درآمد. هم چنین تحت عنوان «خالص‌سازی» شمار زیادی از اساتید دانشگاه‌ها اخراج یا به صورت اجباری بازنشسته شدند. هم چنین سرکوب شدیدی علیه کولبران، سوخت‌بران و به طور خاص شهروندان بلوچ اعمال شد.

۱.اعدام

آمار کلی اعدام‌ها:

در سال۱۴۰۲ دست‌کم ۸۱۰ زندانی، اعدام شدند. این آمار براساس خبرهای درز یافته به بیرون زندان‌ها و هم چنین اخبار منتشر شده در رسانه‌های وابسته به حکومت و رسانه‌های حقوق بشری، گردآوری شده است.

بیشترین اعدام‌ها در اردیبهشت ماه با ۱۲۵مورد و کمترین اعدام‌ها در فروردین ماه با ۴مورد، صورت گرفته است.

گزارش سالانه کانون حقوق بشر ایران از نقض حقوق بشر در ایران در سال ۱۴۰۲
گزارش سالانه کانون حقوق بشر ایران از نقض حقوق بشر در ایران در سال ۱۴۰۲

آمار تفکیک‌شده اعدام‌ها به این ترتیب است:

۷۵۴مرد

۲۱زن

۸کودک-مجرم (مرد)

۲۰زندانی سیاسی

۷زندانی در ملاءعام

قابل ذکر است که از آمار کل اعدام شدگان، ۱۷۴نفر از زندانیان بلوچ و ۸۵نفر کرد بوده‌اند.

مقایسه آماری نقض حقوق بشر در سال ۱۴۰۲ ایران با سال ۱۴۰۱

آمار اعدام‌ها در سال۱۴۰۱ در مجموع۷۰۲نفر بوده است. در حالی که در سال۱۴۰۲ دست‌کم ۸۱۰زندانی اعدام شدند. به این ترتیب ۱۰۸زندانی نسبت به سال پیش بیشتر اعدام شده‌اند. یعنی روند اعدام‌ها سیر صعودی داشته و برغم همه ادعاهای جمهوری اسلامی مبنی بر «رعایت حقوق بشر»! اما ماشین سرکوب و اعدام در ایران به صورت توقف‌ناپذیری در حال حرکت است.

در سال۱۴۰۱ تعداد ۱۴زندانی سیاسی در زندان و ۲زندانی سیاسی در ملاعام اعدام شدند، در حالی که در سال۱۴۰۲ تعداد ۲۰زندانی سیاسی در زندان اعدام شدند.

اسامی زندانیان سیاسی اعدام شده:

فرج الله (حبیب) چعب (اسیود): وی ۴۸ساله و اهل شوشتر بود و در تاریخ ۱۶اردیبهشت۱۴۰۲ به اتهام افساد فی‌الارض در مکانی نامعلوم اعدام شد. او دارای تابعیت سوئد بود.

صدرالله فاضلی زارع: تاریخ ۱۸اردیبهشت۱۴۰۲ به اتهام سب النبی، در زندان مرکزی اراک اعدام شد.

یوسف خوب ایمچه (مهراد): تاریخ ۱۸اردیبهشت۱۴۰۲ به اتهام سب النبی، در زندان مرکزی اراک اعدام شد. یوسف خوب ایمچه (مهراد) متأهل، دارای ۳فرزند و اهل اردبیل بود.

مجید کاظمی شیخ شبانی: متهم ردیف دوم پرونده به اتهام (محاربه از طریق کشیدن سلاح کلاشینکف)، (عضویت در دسته‌جات و جمعیت غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور) و (اجتماع و تبانی منتهی به جرایم ضد امنیت داخلی) در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ در زندان مرکزی اصفهان اعدام شد.

سعید یعقوبی کرد سفلی: سعید یعقوبی کُردسفلی، متهم ردیف سوم پرونده به اتهام (محاربه از طریق اقدام به کشیدن اسلحه و استفاده از کلت کمری)، (عضویت در دسته‌جات و جمعیت غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور) و (اجتماع و تبانی منتهی به جرایم ضد امنیت داخلی کشور)‌ در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ در زندان مرکزی اصفهان اعدام شد.

صالح میرهاشمی بلطاقی: متهم ردیف اول پرونده «خانه اصفهان» بود که به اتهام (محاربه از طریق کشیدن سلاح کلت کمری در معابر عمومی)، (تشکیل و اداره دسته و گروه مجرمانه به قصد برهم زدن امنیت کشور) و (اجتماع و تبانی منتهی به جرائم ضد امنیت داخلی و عضویت و همکاری با سازمان مجاهدین خلق) در تاریخ ۲۹اردیبهشت۱۴۰۲ در زندان مرکزی اصفهان اعدام شد.

هیمن مصطفایی: هیمن مصطفایی در تاریخ ۳۱خرداد۱۴۰۲ به اتهام کشتن یک عضو سپاه پاسداران در زندان مرکزی سنندج اعدام شد.

قاسم آبسته: پس از ۱۴سال حبس در تاریخ ۱۴آبان۱۴۰۲ به اتهام محاربه در زندان قزلحصار اعدام شد.

میثم چندانی (دهقانی): پس از ۱۲سال حبس در تاریخ ۲۰آبان۱۴۰۲ به اتهام قتل در زندان مرکزی زاهدان اعدام شد.

محمدکریم بارکزایی اکسون: در تاریخ ۲۲آبان۱۴۰۲ به اتهام افساد فی الارض از طریق همکاری با گروه‌های مسلح مخالف نظام در زندان مرکزی زاهدان بدون اطلاع خانواده و ملاقات آخر اعدام شد.

محمد براهویی انجمنی: در تاریخ ۲۲آبان۱۴۰۲ به اتهام افساد فی الارض از طریق همکاری با گروه‌های مسلح مخالف نظام در زندان مرکزی زاهدان بدون اطلاع خانواده و ملاقات آخر اعدام شد.

 ادریس بیلرانی: در تاریخ ۲۲آبان۱۴۰۲ به اتهام افساد فی الارض از طریق همکاری با گروه‌های مسلح مخالف نظام در زندان مرکزی زاهدان بدون اطلاع خانواده و ملاقات آخر اعدام شد.

میلاد زهره‌وند: ۲۱ساله و از بازداشت‌شدگان قیام سراسری ۱۴۰۱ بود و در تاریخ ۲آذر۱۴۰۲ به اتهام قتل یک مأمور رژیم در زندان مرکزی همدان اعدام شد.

گداعلی صابرمطلق: ۶۲ساله بود. وی در تاریخ ۴آذر۱۴۰۲ به اتهام هواداری از سازمان مجاهدین خلق در زندان مرکزی رشت اعدام شد.

هانی شهبازی (آلبوشهبازی): ۳۲ساله بود و در تاریخ ۱۲آذر۹۸ در شادگان بازداشت و زیر شکنجه شدید ناچار به اعترافات اجباری علیه خود شد. او در تاریخ ۷آذر۱۴۰۲ به اتهام محاربه از طریق قتل یک مأمور انتظامی و یک بسیجی در زندان سپیدار اعدام شد.

ایوب کریمی: اهل مهاباد، متأهل و دارای ۲فرزند بود. او پس از ۱۴سال حبس در تاریخ ۸آذر۱۴۰۲ به اتهام محاربه در زندان قزلحصار اعدام شد.

کامران رضایی: وی ۳۳ساله و از بازداشت شدگان قیام آبان۹۸ بود و در تاریخ ۹آذر۱۴۰۲ به اتهام قتل یک بسیجی در زندان مرکزی شیراز اعدام شد.

داوود عبداللهی: وی در تاریخ ۱۲دی۱۴۰۲ پس از ۱۴سال حبس به اتهام افساد فی الارض در زندان قزلحصار اعدام شد.

محمد قبادلو: جوان معترض ۲۳ساله ای که در تاریخ ۳بهمن۱۴۰۲ به اتهام قتل یک مأمور انتظامی در زندان قزلحصار اعدام شد. وی از بازداشت‌شدگان قیام سراسری ۱۴۰۱ بود.

فرهاد سلیمی: در تاریخ ۳بهمن۱۴۰۲ پس از ۱۴سال حبس به اتهام قتل در زندان قزلحصار اعدام شد.

اعدام کودک-مجرم پهنه دیگری از نقض تکان دهنده حقوق بشر در ایران

محمدجواد اکبری: وی ۱۹ساله بود و در تاریخ ۱۱مرداد۱۴۰۲ به اتهام مواد مخدر در زندان مرکزی خرم آباد اعدام شد.

عبدالصمد شاهوزهی : ۲۸ساله بود و در تاریخ ۲۸مرداد۱۴۰۲ به اتهام قتل در زندان مرکزی زاهدان اعدام شد.

محمود ریگی: ۲۸ساله بود و در تاریخ ۲۸مرداد۱۴۰۲ به اتهام قتل در زندان مرکزی زاهدان اعدام شد.

علی نجفی: ۲۴ساله اهل کوهدشت در تاریخ ۵مهر۱۴۰۲به اتهام قتل در زندان مرکزی خرم آباد اعدام شد. وی زمان بازداشت ۱۷ساله بود.

عبدالرضا غلامی: ۳۰ساله و اهل جیرفت بود. در زمان بازداشت زیر ۱۸سال بود. در تاریخ ۱۸آبان۱۴۰۲ به اتهام قتل در زندان مرکزی کرمان اعدام شد.

حمیدرضا آذری: در زمان بازداشت ۱۶سال و ۸ماه و ۱۸روز و در زمان اعدام ۱۷سال و ۳ماه و ۱۴روز سن داشت. وی در تاریخ ۳آذر۱۴۰۲ به اتهام قتل در زندان سبزوار اعدام شد.

عادل دامنی: ۲۵ساله و اهل ایرانشهر بود که در زمان بازداشت ۱۶سال داشت. او در تاریخ ۵آذر۱۴۰۲ به اتهام قتل در زندان چابهار اعدام شد.

حمید بخشایش: ۳۱ساله و ترکمن و ساکن کرج بود. در زمان بازداشت ۱۶سال سن داشت و پس از ۱۵سال در تاریخ ۲۱آذر۱۴۰۲ به اتهام قتل در زندان قزلحصار اعدام شد.

 

۲.دستگیری:

در سال۱۴۰۲ دست‌کم ۱۷۵هزار و ۸۸نفر بازداشت شدند. آمار دستگیری‌ها به قرار زیر است:

– دستگیری‌های سیاسی: ۶۱۷۰نفر

– دستگیری‌های خودسرانه: ۸۰۸نفر

– دستگیری‌ به اتهام جرائم اجتماعی: ۱۶۸۰۰۱نفر

– دستگیری‌ پیروان سایر ادیان: ۱۰۹نفر

گزارش سالانه کانون حقوق بشر ایران از نقض حقوق بشر در ایران در سال ۱۴۰۲
گزارش سالانه کانون حقوق بشر ایران از نقض حقوق بشر در ایران در سال ۱۴۰۲

دستگیری‌های سیاسی:

از جمله موارد دیگر نقض فاحش حقوق بشر در ایران بازداشت مجدد زندانیان سیاسی و بازداشت‌شدگان قیام که آزاد شده بودند، بازداشت خانواده شهیدان در سالگرد قیام، فعالین بلوچ، هواداران سازمان مجاهدین، فعالین مدنی، هواداران احزاب کردی، فعالین دانشجویی، وکلا، شهروندانی که از برگزاری سالگرد قاسم سلیمانی که منجر به کشته‌شدن مردم، اعتراض کرده بودند، شرکت کنندگان در چهارشنبه‌سوری، معترضینی که از اعدام زندانیان انتقاد کردند و یا حضور در مراسم جانباختگان قیام سراسری ۱۴۰۱.

۴.قتل‌های خودسرانه:

صحنه دیگر جنایت جمهوری اسلامی در نقض حقوق بشر مردم ایران، به کشتار شهروندان، سوختبران و کولبران در کف خیابان‌ها و در سطح شهرها مربوط می‌شود. به این جنایت‌ها باید کشتار بازداشتی‌ها در زیر شکنجه را نیز اضافه نمود.

آمار قتل‌های خودسرانه به این ترتیب است:

تعداد کولبران کشته‌شده: ۳۰نفر

تعداد سوخت‌بران کشته‌شده: ۳۷نفر

تعداد شهروندان کشته‌شده: ۲۳۱نفر

تعداد زندانیانی که زیر شکنجه جان باختند: ۱۵نفر

کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / توییتر / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر